Zomertijd

In veel woningen en bedrijven zie je aardlekschakelaars. Dit zijn beveiligingen in uw meterkast die er voor zorgen dat als er een 'lek' is naar aarde dat deze uitschakelt. Dus op het moment dat u of één van u kinderen met zijn vingers in het stopcontact zit, dan schakelt deze de spanning af. Echter dienen deze aardlekschakelaars getest te worden. Vaak is dit 1x per maand, conform de eisen van de fabrikant. Nu weten we dat niet iedereen dit doet. Het wordt vaak ervaren als lastig. Want tijdens het testen valt de spanning weg. Een veel gehoord excuus is dat dan alle klokken opnieuw ingesteld moeten worden.

Het is alleen zo dat er een kans is dat uw aardlekschakelaar het niet meer doet als u hem niet test. De kans bestaat namelijk dat deze mechanisch blijft 'plakken'. Dit komt omdat deze nooit uitschakelt. Tijdens onze inspecties komen wij regelmatig aardlekschakelaars tegen die defect zijn. Omdat u in de nacht van 29 op 30 maart toch uw klokken opnieuw moet instellen, raden wij u aan om dan ook de aardlekschakelaar even te testen.

Mocht u meer willen weten over de werking van een aardlekschakelaar, dan verwijzen we u graag naar de website van Wikipedia: www.nl.wikipedia.org/wiki/Aardlekschakelaar

Naast het testen van de aardlekschakelaar met de testknop is het ook belangrijk om te weten de aardlekschakelaar uitschakelt binnen de voorgeschreven tijd en stroom.

Mocht u willen weten of uw aardlekschakelaar dit doet, dan kunnen wij deze voor u doormeten.